Klein Oever beschikt over het veiligheidscertificaat en is aangesloten bij de FNRS en KNHS.

Veiligheid en dierenwelzijn

Veiligheid is een belangrijk aspect binnen de (paarden)sportwereld. Manege Klein Oever besteedt hier veel aandacht aan.

Paardrijden is een prachtige sport. Een sportieve hobby om volop van te genieten. Voor uw en onze veiligheid is de manege op dusdanige wijze ingericht dat wij het keurmerk “veiligheidscertificaat manege” mogen dragen.

Tijdens het paardrijden en op stal verwachten we van de ruiters/omstanders dat ze passende kleding dragen. Zo verwachten we in de paardrijlessen: Een passende (met een CE-keurmerk) cap, paardrijlaarzen of jodphurs met chaps en een goed zittende (rij)broek.
Andere veiligheidseisen zijn o.a.: lang haar vast in een elastiek en geen losse sjaals of jassen aan op het paard. Ook hebben wij een verbod op slippers in en rondom de bak en stallen. Dichte goede schoenen zijn verplicht. 

Het welzijnsvraagstuk wordt binnen de paardensector steeds groter. Het is een onderwerp waar Klein Oever continu mee bezig is. Zowel ruiter als paard moeten zich bij ons op hun plek voelen.

Gezondheid en Vrije beweging

Onze paarden/pony’s krijgen verdeeld over de dag 2x per dag merriebrok en 3x per dag voordroog/hooi.
Indien nodig worden er supplementen gegeven. Sommige paarden krijgen een aangepast voerschema met bietenpulp, seniores priores of lucerne. 

In de stallen wordt rekening gehouden met een juist stalklimaat. Zo is er goede ventilatie. De stallen worden wekelijks machinaal uitgemest en voorzien van een dikke laag stro. De stallen zijn voorzien van voerbakken en automatische drinkbakken. 

Naast dat de paarden hun beweging krijgen tijdens de lessen vinden wij het heel belangrijk dat de paarden en pony’s zoveel mogelijk in kudde verband buiten staan in de wei of in de paddock.
In de paddock hebben ze altijd voer tot hun beschikking om er voor te zorgen dat ze altijd kunnen eten. 
Wanneer nodig krijgen de paarden/pony’s vakantie. 

In de winter worden de paarden netjes geschoren om hun warmte goed kwijt te kunnen tijdens de lessen. Op stal dragen ze een speciaal voor hen aangemeten winterdeken van Bucas.

Gewichtslimiet

Bij het aanmelden voor onze paardrijlessen en/of buitenritten vragen wij naar de lengte en het gewicht van de ruiter. Dit om er voor te zorgen dat we het juiste paard/pony kunnen selecteren wat passend is bij de lengte en het gewicht van de ruiters.

In verband met het paardenwelzijn is ons gewichtslimiet vastgesteld op 85 kilo incl. kleding, cap en laarzen.

Ben je zwaarder dan 85kg incl. kleding, cap en laarzen is het helaas niet mogelijk om bij ons te rijden. 
Mocht je wel iets met paarden willen doen, maar ben je helaas te zwaar zou je bijvoorbeeld longeer lessen kunnen volgen. 

Tandarts

Onze pony’s en paarden worden jaarlijks nagekeken en behandelt door onze Paardentandarts Marion Meenhuis.

Alle administratie hiervan wordt zorgvuldig bijgehouden in het tandartsboekje van het desbetreffende paard/pony.
Zo weten we ieder jaar wat er in de afgelopen jaren gedaan is.

Osteopaat

Als er gedragsveranderingen plaatsvinden of er worden andere veranderingen geconstateerd bij de pony’s/paarden wordt onze osteopaat Aniek Schuiling benaderd die hen dan naar hoe vaak nodig behandelt.

Harnachement

Onze paarden en pony’s zijn onze beste medewerkers daarom is het belangrijk dat ze goed hun werk kunnen doen. Een van de belangrijke onderdelen hiervan is een goed passend zadel en hoofdstel hebben.

Ieder paard en pony heeft een eigen zadel en hoofdstel.  Een goed passend zadel en hoofdstel voorkomt drukkingen en blessures. 
De zadelmaker komt regelmatig langs.

Ook kijken we naar welk bit geschikt en passend is voor het desbetreffende paard/pony. Wij maken voornamelijk gebruik van de anatomische bitten van BR zowel metaal als kunststof.

Hoefsmid

Wanneer nodig wordt onze hoefsmid Rody Scholing benaderd om de paarden/pony’s netjes te bekappen of te beslaan.

Wij houden onze pony’s/paarden zo veel mogelijk op blote voeten. Mocht een ijzer beter zijn dan zullen wij hier naar handelen.

Dierenarts

Wanneer nodig staan wij in nauw contact met onze dierenartsen Anne Nikkels en Geert Weggemans. Mochten er complexere situaties ontstaan zullen wij contact leggen met Dierenkliniek Wapenveld of een andere kliniek wat gespecialiseerd is in de desbetreffende blessure.

De paarden en pony’s zullen altijd alle zorg krijgen wat nodig is. Er wordt wel gekeken naar een paardwaardig bestaan wanneer een paard/pony ernstig ziek is.

Pensioen/verkoop

Indien het mogelijk is gunnen wij onze paarden en pony’s een fijn (actief) pensioen. Vanaf welke leeftijd dit is is per paard/pony heel wisselend. De een is er al aan toe bij 20 jaar en de ander loopt met 26 jaar nog makkelijk zijn/haar lessen. Om te bepalen wanneer een paard/pony met pensioen gaat kijken we niet alleen naar de leeftijd, maar ook naar de conditie en de vrolijkheid/plezier in de lessen en op stal.

Mochten er paarden toe zijn aan een (actief) pensioen dan zullen we voor hem/haar een goed 5-sterren plekje zoeken. We verkopen ze niet zomaar aan iedereen en alleen aan particulieren.

Givar (foto hiernaast) is hier tot zijn 40e geweest. Helaas hebben wij in 2021 afscheid van hem moeten nemen.