Opbouwen naar het springen van een parcours..

Vaardigheid-, Bixie- & Springwedstrijden

Vaardigheidswedstrijd

Wanneer de ruiter F3 + 1 promotiepunt heeft behaald in de dressuur mag de ruiter deelnemen aan de Vaardigheid 1 (VA1) proef van de FNRS/KNHS.

De vaardigheidsproef is bedoeld voor de beginnende springruiters. Hierin komen naast enkele dressuur figuren die je al hebt geleerd bij de dressuurproeven extra onderdelen zoals slalommen, balkjes draven, door de poortjes rijden en een kleine hindernis voor.  Bij de vaardigheidsproeven ligt de nadruk op de balans, behendigheid en het samenwerken met het paard. Een ideale voorbereiding op de volgende stap richting het parcours. De Bixie parcoursen.

De vaardigheidsproef wordt voorgelezen door een eigen meegenomen voorlezer. Deze proef is te vinden in het proevenboekje waar ook de dressuurproeven in staan. Om door te stromen naar de Bixie S20 moet je 3 promotiepunten halen in de Vaardigheid 1.

Bixiewedstrijd

Wanneer de ruiter 3 promotiepunten heeft behaald in de VA1 mag de ruiter deelnemen aan het Bixie S20 en S30 parcoursen. De ruiter start als eerste in de S20 en als er 3 promotiepunten zijn behaald mag er een overstap gemaakt worden naar de S30.

Dit zijn parcoursen die van te voren al bekend zijn. Klik hier voor de parcours schetsen van de S20/S30.

Je rijdt al een echt parcours die bestaat uit balkjes en hindernissen. Zowel de S20 als de S30 parcoursen worden gereden vanuit draf. Zorg dat je van te voren het parcours als goed doorneemt. Er is uiteraard nog wel gelegenheid om kort het parcours te verkennen in de bak.

Springwedstrijd

Wanneer de ruiter 3 promotiepunten in de S30 of in de dressuurproeven F6 + 1 promotiepunt heeft behaald mag de ruiter deelnemen aan  het springparcours in de S40. Bij het springen kun je na 10 promotiepunten promoveren naar de S50, vervolgens de S60, S70 en S80. 

Wanneer je een foutloos parcours hebt gesprongen (zonder balken of weigeringen) mag je deelnemen aan de barrage. Dit is een verkort parcours. In de klasse S40/S50/S60 rijden wij dit parcours op stijlpunten, niet op snelheid. Dit betekend dat je wel korte bochten mag draaien, maar je mag niet onverantwoord hard gaan. De stijlpunten voor de barrage worden hierop gebaseerd.
Vanaf de S70 rijden we de barrage op snelheid. Ook hier wordt verwacht dat je verantwoord en eerlijk blijft rijden.

De parcoursen worden op de dag zelf bekend gemaakt. Er wordt ook de tijd genomen om het parcours te verkennen. De gesprongen parcoursen worden beoordeeld aan de hand de volgende beoordelingscriteria

Kalender:

Zomer week 8

Week 8 2023